Cum am început?

Vinăria Tomai este situată la Sudul Republicii Moldova – paralela 46, într-o zonă geografică favorabilă cultivării strugurilor de vin de înaltă calitate și obținerii unor vinuri deosebite.

Vinăria a fost fondată în 1903 ca să ajungă astăzi o fabrică modernă cu ciclu complet de producție. Fiind fidelă celor mai bune tradiții ale vinificației, vinăria Tomai are scopul de a vă propune cele mai rafinate vinuri.

Pasiune

Punem trup și suflet pentru a ne dezvolta brand-ul și pentru a vă aduce cele mai bune produse. Pasiunea noastră pentru vinuri ne împinge constant spre a deveni mai buni!

Măiestrie

Atât experiența, precum și devotamentul pentru produsele noastre ne fac adevărați maeștri în arta vinului.

MISIUNEA NOASTRĂ

Ne dezvoltăm în a realiza vinuri fine care îmbogățesc gustul&sufletul.

Tomai

Parcursul Nostru

Location

În sudul Republicii Moldova, în stepa Bugeacului de-a lungul râulețului Lunguța, la paralela 46, printre coline joase și pitorești s-a situat satul Tomai, raionul Ceadîr-Lunga, regiunea autonomă Găgăuzia.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, după o luptă ordinară turco-rusă, în locul tătarilor nogai care au plecat, în acest sat dinspre Dunăre sosesc și se stabilesc găgăuzii: un popor turcic cu un număr restrâns de oameni, care au dus prin încercări și timp credința în Dumnezeu, păstrând limba strămoșilor și înfruntând spațiul de la Altai până la Balcani.

1903

Location

Modul de viață al locuitorilor noi de asemenea nu a suferit modificări. Ei, ca și odinioară, se ocupau de creșterea vitelor, cultivarea pământului și cultura plantelor. Viticultorii și vinificatorii satului Tomai au produs viță de vie și vin tradițional pentru regiune, care au devenit foarte cunoscute peste hotarele satului.

Din înregistrările istorice păstrate se cunoaște că în anul 1903 în satul Tomai, proprietarul local de pământ și vinificatorul Gheorghi Topciu împreună cu sătenii a creat o vinărie și a pus temelia unui beci pentru păstrarea vinului în locul fabricii actuale de vinuri.

1903

Location

Deja peste jumătate de secol din momentul creării sale, mica vinărie de casă s-a transformat într-o diviziune vinicolă mare, care posedă tot ciclul de preparare a vinului: de la cultivarea puieților până la producerea vinurilor și a sucurilor de struguri.

1997

Location

Pentru atingerea scopurilor puse, în baza fostei gospodării sovietice pentru cultivarea strugurilor și producerii vinurilor, în anul 1997 în satul Tomai a fost fondată societatea pe acțiuni „TOMAI-VINEX”, care a devenit succesorul de drepturi ai ramurii vinicole a satului.

Păstrând cadrele cu experiență de vinificatori și viticultori, întreprinderea nouă a suferit modernizare tehnică și tehnologică completă dictată de timp. S-a achiziționat utilaj vinicol nou de producție italiană, au fost regenerate secțiile de portaltoi și vaccinale pentru producerea puieților de viță de vie, au fost plantate vițele de vie.

1997

Location

Un ciclu de producție închis, precum și automatizarea completă a procesului de cultivare a strugurilor, monitorizarea constantă, condițiile climatice favorabile, solul fertil și soarele cald din sud permit companiei să proceseze până la 10.000 de tone de struguri.

PÂNĂ LA 10 000 TONE DE STRUGURI

Location

Inovațiile au dat imediat rezultate pozitive, astăzi compania produce până la 3 000 000 litri vin de înaltă calitate. Vinurile produse de întreprindere sunt foarte solicitate și mereu devin premianți ai expozițiilor anuale republicane și internaționale, ceea ce se confirmă printr-un număr mare de medalii.

PÂNĂ LA 3 MILIOANE LITRI DE VIN

Location
Tomai Logo

Pentru cei aproape douăzeci de ani, geografia exportului producției vitivinicole a SA „TOMAI-VINEX” a cuprins peste 20 de țări ale lumii, de la China și America până la Africa și Europa.

Și iată acum privind înapoi cu peste o sută de ani, văzând cum o mică vinărie s-a transformat într-o întreprindere modernă, am dori să rostim un toast pentru imuabilitatea tradițiilor.

PESTE 20 ȚĂRI DIN LUME